Ciasto czekoladowo- wiśniowe

4.5 (149 ocen)

Ten przepis zachwycił moją rodzinę delikatnością i wykwintnym smakiem

Składniki:

  • Składniki na ciasto biszkoptowe: 8 jaj, 8 łyżek cukru kryształu, 8 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki kakao.

    Składniki na masę: 50 dag masła, 4 żółtka, 2 jaja, 2 tabliczki gorzkiej czekolady (20 dag), 1 galaretka wiśniowa, 1,5 szklanki cukru pudru, 0,5 kg wiśni z kompotu , 1 mały słoik wiśni w syropie.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto czekoladowo- wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ocet i dokładnie wymieszać. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Całość dobrze wymieszać. Upiec 2 placki.

    Na parze ubić żółtka i jaja. W szklance wody rozpuścić galaretkę. Czekoladę roztopić z odrobiną wody. Z wiśni (z kompotu) usunąć pestki i zmiksować owoce. Masło utrzeć, stopniowo dodając po 1 łyżeczce masę jajeczną, płynną czekoladę, zmiksowane wiśnie, tężejącą galaretkę i na końcu delikatnie wmieszać odcedzone z syropu wiśnie. Masę podzielić na 2 części i przełożyć ciasto wg kolejności : biszkopt-masa-biszkopt-masa-polewa.

Porady

Wierzch dekoracyjnie przyozdobić wisienkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować