Ciasto czekoladowo- wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ocet i dokładnie wymieszać. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Całość dobrze wymieszać. Upiec 2 placki.
Na parze ubić żółtka i jaja. W szklance wody rozpuścić galaretkę. Czekoladę roztopić z odrobiną wody. Z wiśni (z kompotu) usunąć pestki i zmiksować owoce. Masło utrzeć, stopniowo dodając po 1 łyżeczce masę jajeczną, płynną czekoladę, zmiksowane wiśnie, tężejącą galaretkę i na końcu delikatnie wmieszać odcedzone z syropu wiśnie. Masę podzielić na 2 części i przełożyć ciasto wg kolejności : biszkopt-masa-biszkopt-masa-polewa.
Komentarze