Ciasto czekoladowo - wiśniowe

4.5 (193 ocen)

Moja ulubiona kombinacja smaków - czekolada, wiśnie i bita śmietana. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    100 g czekolady
    3 łyżki wódki
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa I:
    1 słoik wiśni
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru
    0,5 opakowania galaretki wiśniowej
    Masa II:
    600 ml śmietany 30%
    100 g cukru pudru
    3 śmietan- fixy
    Dodatkowo:
    50 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto czekoladowo - wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: żółtka ubić z polową cukru do białości, dodać roztopioną letnią czekoladę i wódkę. Zmiksować. Wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić, dodać resztę cukru. Ubijać, aż piana będzie szklista i dodać do masy. Przelać do prostokątnej wyłożonej papierem blaszki. Piec ok. 40 min. w temp. 200 °C.
  • 2. Masa I: odcedzić wiśnie, sok zlaći uzupełnić wodą, aby powstało 0,5 l płynu. Odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w niej budyń. Resztę zagotować z cukrem i ugotować budyń. Połączyć z galaretką i wiśniami.
  • 3. Masa II: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan- fixami.
  • 4. Na biszkopt wylać lekko ciepłą masę I, poczekać aż zastygnie. Wyłożyć masę II, posypać posiekaną gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować