Ciasto czekoladowo-waniliowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek , do żółtek dodać cukier i letnią wodę , wszystko utrzeć do białości . Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia , dodać do utartych żółtek , wymieszać , białka ubić na sztywno , delikatnie połączyć z ciastem , ciasto podzielić na dwie części ,upiec dwa biszkopty w formach o wymiarach 24/35cm piec około 30 minut w 175 *C
2.Truskawki , rozgnieść , zagotować do gotujących wsypać galaretki , mieszając , podgrzewać aż galaretki się rozpuszczą , odstawić do lekkiego stężenia > wyłożyć na pierwszy biszkopt , wstawić do lodówki
3.Budyń ugotować dodając cukier waniliowy , 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku , dodać do budyniu , wystudzić
4.3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku , śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać rozpuszczoną żelatynę , delikatnie połączyć z budyniem . Krem wyłożyć na warstwę truskawkową , przykryć biszkoptem
5.Czekoladę mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek mleka , oczyszczone truskawki pokroić na połówki , ułożyć na polanym czekoladą biszkopcie .Czekoladę mleczną rozpuścić z łyżką mleka w kąpieli wodnej , polać truskawki .
Komentarze