10 dag ciemnej czekolady
12 dag masła
15 dag cukru
4 jajka
15 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag sera (użyłam z wiaderka)
1 opakowanie cukru waniliowego
30 dag wiśni (świeżych, mrożonych, z kompotu)
szczypta soli
Ciasto czekoladowo serowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połam na kawałki i rozpuść ją razem z masłem (na małym ogniu, nie zagotowuj). Odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce utrzyj 2 jajka z 50 gramami cukru, solą i cukrem waniliowym. W następnej misce wymieszaj (najlepiej za pomocą trzepaczki) twaróg, resztę cukru (100 gramów) i pozostałe 2 jajka. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw. Do masy jajecznej dodaj roztopioną czekoladę. Wymieszaj. Następnie dodaj proszek do pieczenia i mąkę. Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm (lub mniejszą) natłuść i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie formy rozsmaruj 1/3 masy czekoladowej. Wyłóż na nią połowę masy serowej i poukładaj połowę wiśni. Następnie ponownie rozsmaruj 1/3 masy czekoladowej, resztę masy twarogowej i wiśnie. Na wierzchu wyłóż masę czekoladową.
2.Ciasto piecz 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C.
Porady
Przepis na ciasto znalazłam na blogu - Przepisy Aleksandry i jej mamy
Komentarze