Ciasto czekoladowo-orzechowe czyli domowe Ferrero Rocher

4.5 (154 ocen)

  • 6 godz.

To ciasto nie należy do najłatwiejszych , nawet bardzo trudne w wykonaniu , robiłam go bardzo długo , ale jest bardzo smaczne i robiłam go już drugi raz na Święta .

  • 6 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 białek
    5 żółtek
    pół szklanki cukru
    15 dag margaryny
    tabliczka gorzkiej czekolady
    15 dag zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół kieliszka alkoholu
    herbata do nasączenia ciasta

    Krem I:
    10 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    ¾ szklanki mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    3 żółtka
    1 łyżka cukru pudru
    20 dag masła roślinnego
    kieliszek spirytusu Krem II:
    2 niepełne szklanki mleka
    2 opakowania „Śnieżki”
    1 łyżka kakao
    10 dag pokrojonych orzechów włoskich
    1 łyżka żelatyny
    Dodatkowo:
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    opakowanie podłużnych biszkoptów
    mocny napar z kawy do nasączania biszkoptów
    drobno pokrojone orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo-orzechowe czyli domowe ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ferrero rocher. 1. Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Czekoladę roztopić i ostudzić i razem z orzechami dodać do ciasta, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz alkohol i ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Każdy piec około 20 minut w temperaturze 180C. upieczone i wystudzone placki nasączyć mocnym naparem z herbaty.

    Krem I: w rondelku, na małym ogniu, rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Następnie wlać pół szklanki mleka i gotować do zgęstnienia. Następnie wsypać orzechy, i cały czas mieszając, chwilę pogotować. Masę wystudzić. Czekoladę połamać, i w osobnym naczyniu, rozpuścić w pozostałym mleku, a następnie wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na parze na puch, a następnie nie przerywając ucierania ostudzić. Masło utrzeć na puch, i cały czas ucierając, stopniowo (małymi porcjami) dodawać masę jajeczną, orzechową oraz czekoladę. Na koniec, nie przerywając ucierania, dodaćspirytus. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części (jedną nieco większą)(dawałam do smakuKrem II: w mocno schłodzonym mleku ubić Śnieżki. Kakao rozpuścić w kilki łyżkach gorącej wody, a następnie- razem z orzechami – dodać do kremu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i wystudzić. Letnią żelatynę połączyć z kremem.

    Na pierwszy blat ciasta wyłożyć większą część pierwszego kremu i ułożyć na nim biszkopty nasączone w kawie. Następnie wyłożyć drugi krem i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oraz boki posmarować pozostałym kremem. Czekoladę rozpuścić i z tak przygotowanej polewy zrobić esy-floresy na wierz

Porady

Pamiętajcie żeby powoli i dokładnie czytać przepis w trakcie wykonania ciasta , ponieważ można zrobić go szybko i nie dokładnie tak samo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować