Ciasto czekoladowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Kawę zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną kawę wlewamy do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier następnie żółtka. Następnie za pomocą szpatułki łączymy delikatnie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia z ciastem. Pieczemy 25 min w temperaturze 180 stopni C.
2.Krem:
Ze śmietany odlewamy 1/3 szklanki. Dodajemy do szklanki kawę i energicznie mieszamy aby się rozpuściła. Następnie połączoną kawę ze śmietaną wlewamy do miski razem z pozostałą śmietaną. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder a na samym końcu serek mascarpone.
3.Nutelle wykładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej aby była płynna.
5.Kroimy biszkopt na 2 części. Jedną część nasączamy kawą z alkoholem. Następnie smarujemy nutella. Na nią wykładamy kawowy krem. Przykrywamy drugą częścią biszkopta.
Polewa :
Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy do garnka razem z margaryną oraz wodą. Wstawiamy na mały gaz ciągle mieszając az czekolada się rozpuści.
Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki aby się schłodziło.
Porady
Ciasto można również zrobić w wersji z cappuccino będzie równie dobre.
Komentarze