Ciasto czekoladowo cukiniowe

0 (0 ocen)

Wspaniałe, mocno czekoladowe i wilgotne ciasto dla wielbicieli czekolady. Jeśli nie lubicie smaku gorzkiej, możecie użyć mlecznej czekolady.

Składniki:

  • 240g mąki
    50g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 kostki masła w temp. pokojowej
    3 jajka
    2/3 szkl. cukru
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku)
    1,5 tabl. gorzkiej czekolady
    350g cukinii
    1/2 szkl siekanych orzechów włoskich

    Dekoracja:
    tabl. gorzkiej czekolady
    1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych
    garść siekanych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nadal ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie mieszając na małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czekolada Migdały Orzechy Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować