Ciasto "cynamonka"

5 (184 ocen)

Proste ciasto, idealne do popołudniowej herbatki.

Składniki:

  • Ciasto:
    2.5 szklanki mąki
    100 g margaryny
    1 jajko
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki cukru
    35 g drożdży
    1 cukier waniliowy

    Budyń:
    budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 l mleka

    Masa cynamonowa:
    3 łyżki miękkiego masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kakao

    Forma: 24/24 wysmarowana masłem

Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Ciasto "cynamonka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże i cukier wymieszać z wodą, dodać łyżkę mąki i poczekać aż zaczną rosnąć. Margarynę rozetrzeć w dłoniach z mąką, dodać drożdże, jajko i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i na godzinę włożyć do lodówki.
  • Ciasto w formie 2. Ciasto podzielić na pól. Jedną część rozwałkować na wielkość formy, dodając centymetr na wyłożenie boków formy.
  • Mas cynamonowa 3. Składniki masy cynamonowej wymieszać w misce łyżeczką. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 milimetry. Wyłożyć i rozsmarować masę cynamonową i zwinąć roladę.
  • Krojenie 4. Pokroić na 25 kawałków.
  • Budyń 5. W między czasie ugotować budyń, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Gorący wyłożyć na ciasto w formie.
  • Układanie roladek 6. Na gorący budyń ułożyć roladki. Poczekać 10 minut i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni i piec na złoty kolor ok. 35 minut. Po wystygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kostki ciasta

To może cię zainteresować