Ciasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować herbatą.
2 godz.
Składniki:
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto czekoladowe:
100 g gorzkiej czekolady
125 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
6 jajek
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
na nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
125 g masła
łyżeczka cynamonu
Ciasto cynamonowe z jabłkami w budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut.
2.Przygotować biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec (w foremce, w której piekło się ciasto czekoladowe) w 180*C około 20 minut.
3.Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić pozostały cukier i budynie, ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego budyniu wmiksować masło a następnie dodać jabłka i wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto czekoladowe i przykryć cynamonowym biszkoptem. Wierzch polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze