Ciasto cytrynowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Przepyszne lekko kwaskowate cytrusowe ciasto. Idealne dla osób znudzonych tradycyjnymi słodkimi wypiekami.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • na ciasto:
    - 115 gram cukru
    - 115 gram miękkiego masła
    - 4 jajka
    - 180 gram zmielonych migdałów
    - 4 łyżki maku
    - starta skórka i sok z dwóch cytryn
    - 125 gram mąki pszennej
    - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    Na syrop cytrynowy:
    - 100 gram cukru
    - 6 łyżek soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery Ciasto

Ciasto cytrynowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać masło z cukrem na kremową masę i dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać zmielone migdały, mak, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą. Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec 40 minut lub do momentu aż ciasto nabierze złocistego koloru. Na syrop cytrynowy podgrzać sok z cytryny z cukrem i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać wykałaczką i polać syropem.

Porady

Ciasto można podawać polane lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Migdały Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować