Ciasto cytrynowe z lukrem

4.5 (173 ocen)

Wyraziste, orzeżwiające i mocno cytrynowe w smaku ciasto ucierane. Proste i nadzwyczajnie dobre. Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Serdecznie polecam wypróbować w upalne dni :)

Składniki:

  • 150g. miękkiego masła
    200g. cukru
    3 jajka + 1 żółtko
    4 cytryny (sok + troszkę skórki)
    300g. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Lukier:
    ½ szkl. cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i jajkami do puszystości. Dodać skórkę, sok, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek, sodę i wymieszać do połączenia się składników. Przelać do tortownicy o średnicy 20cm. Piec w 180st.C około 50-60 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 2. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Ostudzone ciasto polać lukrem i udekorować plastrami cytryny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować