Ciasto cytrynowe w polewie czekoladowej z serkiem waniliowym

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Wilgotne i puszyste ciasto z dodatkiem serka i cytryny. Łatwe do wykonania. Ciasto dla smakoszy ciast ucieranych z dodatkami. Idealny dodatek do kawy i herbaty.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 40x14 cm
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 kisiele cytrynowe
    1 cytryna
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    150 gram serka waniliowego(ja użyłam serek Gucio)
    1 kostka margaryny
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
    Polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowe w polewie czekoladowej z serkiem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę. Mąki wymieszać ze środkami spulchniającymi i kisielami , dodać porcjami do masy jajecznej i mieszać robotem na niskich obrotach. Cytrynę wyszorować i skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, sok wycisnąć, dodać do ciasta razem z serkiem waniliowym, dokładnie wymieszać. Margarynę stopić i gorącą dodawać porcjami do ciasta, mieszać delikatnie do całkowitego wchłonięcia przez ciasto.
    Formę natłuścić, wlać ciasto, wyrównać - piec 50 minut w temp. 180 stopni.
    Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową, posypać wierzch wiórkami kokosowymi.

Porady

Do ciasta można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować