Wilgotne i puszyste ciasto z dodatkiem serka i cytryny. Łatwe do wykonania. Ciasto dla smakoszy ciast ucieranych z dodatkami. Idealny dodatek do kawy i herbaty.
Ciasto cytrynowe w polewie czekoladowej z serkiem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę. Mąki wymieszać ze środkami spulchniającymi i kisielami , dodać porcjami do masy jajecznej i mieszać robotem na niskich obrotach. Cytrynę wyszorować i skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, sok wycisnąć, dodać do ciasta razem z serkiem waniliowym, dokładnie wymieszać. Margarynę stopić i gorącą dodawać porcjami do ciasta, mieszać delikatnie do całkowitego wchłonięcia przez ciasto.
Formę natłuścić, wlać ciasto, wyrównać - piec 50 minut w temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto oblać polewą czekoladową, posypać wierzch wiórkami kokosowymi.
Komentarze