Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie biszkopt :
Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Przygotowanie budyń cytrynowy :
Do garnka wlej sok z cytryny, 1 szklankę wody i wsyp cukier. Zagotuj. Do miski wlej resztę wody. Wsyp budyń i dodaj żółtka. Dokładnie zmiksuj. Do gotującej się wody z sokiem z cytryny wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną masę z żółtek i budyniu. Cały czas mieszaj aż masa będzie gęsta. Ściągnij z ognia. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodawaj po 1 łyżce budyniu cytrynowego aż masa będzie jednolita.
3. Przygotowanie masa śmietankowa :
Zimną śmietanę przelej do miski. Dodaj cukier puder i śmietan fix. Ubij na sztywno.
4. Przygotowanie ciasta cytrynowego :
Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na spód biszkoptu wylej masę budyniową. Dokładnie rozprowadź. Na masę budyniową wyłóż śmietanę ( pozostawiając niewielką ilość do posmarowania górnego biszkoptu ). Całość przykryj pozostałym biszkoptem i posmaruj resztą kremu śmietankowego. Posyp kropelkami czekolady i wlej galaretkę. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarze