Ciasto cytrynowe

4.5 (177 ocen)

Uwielbiam piec dla mojej rodzinki. To ciasto to połączenie kwaskowatego kremu budyniowego z lekko słodką masą śmietanowo- cytrynową.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 cytryna
    2 szklanki wody
    2 budynie śmietankowe
    szklanka cukru
    galaretka cytrynowa
    1/2 kostki margaryny

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki 30%
    2 śmietan fiksy
    galaretka cytrynowa
    oraz
    2 galaretki cytrynowe

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i pojedyńczo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x26 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy
  • 2. 1,5 szklanki wody mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny i zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części wody rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę
    ( proszek) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
  • 3. galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksami i dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Schładzamy w lodówce. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na masę śmietanową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Masa budyniowa Masa śmietanowa Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować