Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i pojedyńczo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x26 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy
2.1,5 szklanki wody mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny i zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części wody rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę
( proszek) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
3.galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksami i dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Schładzamy w lodówce. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na masę śmietanową.
Komentarze