Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce a sok wycisnąć. Startą skórkę wymieszać z sokiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na gładka masę. Pojedynczo dodawać jajka i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka dodać połowę mąki i wymieszać. Dodać sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Dobrze wymieszać.Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką albo bułką tartą lub wyłozonej papierem do pieczenia.Piec w 180 stopniach 40 – 50 minut do tzw suchego patyczka.
Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier; cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej wody. Polukrować ciasto i ewentualnie posypać skórka z cytryny.
Komentarze