Ciasto Cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

cytrynka

  • 20 min

Składniki:

  • kostka masła lub margaryny (250g)
    2 szklanki mąki (340g)
    3\4 szklanki cukru (250g)
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (10g)
    1 cytryna
    4 jajka

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórke z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, z owocu wycisnąć sok. Zmieszać skórkę z sokiem.
  • 2. Masło lub margaryne utrzeć z cukre i pojedyńczo dodawać jajka na jednolitą mase. Następnie dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać.
    Dodać sok ze skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.
  • 3. Wszystkie składniki dokładnie połączyc. Blaszke posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć na formę. Piec 40min. w temperaturze 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy