Ciasto "cytrynowy puch" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy. Po łyżce dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do formy 43x24 cm. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Z 1 i 1/2 cytryny wyciskamy sok. Mieszamy z 3/4 szkl. wody. Połową ponczu nasączamy biszkopt.
3.Masa cytrynowa: z 1/2 litra wody odlewamy 1/2 szkl. Rozpuszczamy budynie. Resztę wody zagotowujemy z cukrem, wlewamy budyń i zagotowujemy. Gorący mieszamy z galaretką. Studzimy. Z białek ubijamy pianę. Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy po łyżce budyniu, sok z 1/2 cytryny i pianę. Masę wykładamy na biszkopt, schładzamy 30-45 minut.
4.Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem mikserem. Zmniejszamy obroty, wlewamy żelatynę. Wykładamy na masę cytrynową. Układamy biszkopty nasączone w reszcie ponczu. Przed podaniem porcje oprószamy kakao.
Komentarze