ciasto cukiniowe z jagodami

0 (0 ocen)

pyszne i wilgotne

Składniki:

  • 1 kostka masła,
    2/3 szkl. cukru pudru,
    2 jajka,
    200 g startej na grubych oczkach cukinii,
    1 1/3 szkl. mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki cukru cynamonowego,
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1/3 szkl. jagód

Ciasto cukiniowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce razem ze skórką, osączamy z nadmiaru soku.
    Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier cynamonowy, wiórki kokosowe oraz cukinię – mieszamy łyżką, na końcu dodajemy jagody, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy o wymiarach 24x12 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 50-60 min w 180 stopniach.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

    Uwaga: składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy