CIASTO CUKINIOWE Z CZEKOLADĄ

5 (149 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, proste, puszyste ciasto o korzennym smaku, pełne bakalii, czekolady i cukinii. Doskonale nadaje się na podwieczorek w chłodne jesienne dni. Bo cukinia wcale nie musi być nudna!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 2.5 szklanki
    - jaja: 2 sztuki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - cukinia (starta na tarce ze skórą, odciśnięta z soku.): 1.5 szklanki
    - olej: 0.67 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - sól: 1 szczypta
    - cynamon w proszku: 0.5 łyżeczki
    - kardamon: 1 szczypta
    - goździki, zmielone: 1 szczypta
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - migdały: 0.5 szklanki
    - czekolada gorzka (posiekana w drobną kosteczkę.): 50 gramów
    - skórka pomarańczowa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cukiniowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem do białości.
  • 2. Miksując dodajemy olej.
  • 3. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę, oraz przyprawy i dokładnie ucieramy.
  • 4. Do przygotowanej masy dodajemy cukinie i ponownie ucieramy mikserem.
  • 5. Do gotowego ciasta dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, czekoladę i mieszamy.
  • 6. Keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
  • Ciasto cukiniowe z czekoladą 7. Nalewamy ciasto do 2/3 wysokości foremek, posypujemy migdałami i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 60 minut. (Po nakłuciu patyczek musi być suchy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować