Ciasto cappuccino z ajerkoniakiem

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo alkoholowe

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Upiec biszkopt z 5 jajek.
    Krem budyniowy: 4 łyżki cappuccino o smaku śmietankowym, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5l mleka, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 200 g masła, 5 żółtek
    Beza kokosowo-orzechowa: 5 białek, 1 szkl. cukru, 10 dkg orzechów, 10 dkg kokosu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa ajerkoniakowa: 1 szkl. ajerkoniaku, 1/2 szkl. wody, 500 ml śmietany 36%, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto cappuccino z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem budyniowy: Zagotować 0,3l mleka. Resztę mleka wymieszać z dwoma rodzajami mąki, cappuccino, dwoma rodzajami cukru i wlać do gotującego się mleka. Całość energicznie wymieszać i ostudzić. Zimny krem budyniowy połączyć z masłem utartym z żółtkami.
    Beza kokosowo- orzechowa:Blaszkę wyłożyć papierem. Białka ubić z cukrem. Dodać kokos, orzechy i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec 30 min. w 160 stopniach.
    Masa ajerkoniakowa: żelatynę rozpuścić w wodzie. Śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać ajerkoniak i żelatynę.
    PRZEŁOŻENIE: biszkopt-krem budyniowy-beza kokosowo-orzechowa-masa ajerkoniakowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować