Ciasto Cappuccino

4.49 (168 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Mięciutki kakaowy biszkopt przełożony kawowym kremem cappuccino. W samym środku ukrywa się placek kokosowy wspaniale współgrający smakiem z kawą i kakao. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, ale pochodzi z książki Siostry Anastazji.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 jajek
    280g cukru
    160g mąki
    40g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Placek kokosowy:

    200g kokosu
    5 białek
    200g drobnego cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    5 żółtek
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    500ml mleka
    135g cukru
    200g masła
    30g kawy cappuccino

    Polewa:

    50g mlecznej czekolady
    50g gorzkiej czekolady 70%
    100g śmietanki kremówki 36%
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Wprost do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do formy i piec przez 30 – 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Całkowicie wystudzić. Podzielić wzdłuż na dwa placki.
  • 3. Przygotować placek kokosowy: białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubijać do uzyskania błyszczącej masy (takiej jak przy biszkopcie). Dodać kokos i proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec przez 30-35 minut. Wystudzić.
  • 4. Przygotować budyń na krem: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać odlane mleko, obie mąki i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Masę żółtkową przelać do gotującego się mleka intensywnie mieszając. Ugotować budyń. Gorącą masę przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała powierzchni budyniu. Zapobiegnie to powstaniu „kożucha”. Całkowicie wystudzić. Kawę cappuccino rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej śmietanki. Powstanie gładka, gęsta masa. Wystudzić.
  • 5. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, dokładnie miksując po każdej dokładce. Dodać cappuccino, zmiksować.
  • 6. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, placek kokosowy, 1/2 kremu, biszkopt.
  • 7. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Polewę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować