Ciasto 3 w 1

4.5 (171 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kolorowe i smaczne ciasto, można go też spotkać pod nazwą - Popapraniec

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, gdy nie dodamy mąki ziemniaczanej wtedy dodać nie ¾ a 1 szkl. mąki pszennej
    0,5 szklanki oleju/ dałam kujawski/
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Oraz
    0,5 szklanki wiórek kokosowych
    1 łyżka ciemnego kakao
    0,5 szklanki suchego maku
    Dżem wisniowy lub inny lekko podgrzany
    Wiórki kokosowe kolorowe i prażone płatki migdałowe do dekoracji
    Masa:
    3 budynie smietankowe po 40 gram bez cukru
    1 ltr mleka
    Szczypta soli
    6 łyżek cukru
    1 żółtko
    1 kostka masła o temp. pokojowej
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto 3 w 1 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 3 w 1 zaraz po upieczeniu 1. W częsci mleka rozmieszać 3 budynie i żółtko.
    Resztę mleka zagotować ze szczyptą soli i cukrem, wlać rozmieszany proszek budyniowy. Gotować do zgęstnienia. Wystudzić dokładnie, co jakis czas mieszając go energicznie, masa będzie wtedy pulchniejsza.
    Masło utrzeć i nadal ucierając stopniowo, po łyżce dodawać zimny budyń.
    Formę o wymiarach 23 cm /30 cm, posmarować masłem i oprószyć kaszą manną.
    Rozgrzać piekarnik do 180 st./góra- dół/
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku, łącznie 5szt/,
    Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli olej, mąkę z proszkiem do pieczenia/ partiami/.
    Ciasto podzielić na 3 częsci.
    Do 1 – dodać mak
    Do 2- dodać kakao
    Do 3 – dodać kokos.
    Nakładać na blaszę po łyżce każdego koloru, aż do wyczerpania.
    Wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.
    Wystudzić, przekroić .
    ¾ masy wyłożyć na dolny blat ciasta, przykryć drugim.
    Wierzch posmarować resztą kremu.
    Wierzch posmarować letnim dżemem i udekorować kokosem lub kokosem i płatkami migdałowymi.
    Zamiast płatków mogą być rozdrobnione orzechy włoskie czy laskowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować