Ciasto chałwowo - wiśniowo - śmietankowe

4.48 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto chałwowo - wiśniowo - śmietankowe

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki - biszkopt - 6 jaj, 3/4 szkl cukru, 1 szkl mąki, 4 łyżki kakao. Krem chałwowy - 2 budynie waniliowe bez cukru, 600 ml mleka, 200 gr masła , 400 g chałwy waniliowej, litrowy słoik kompotu z wiśni ( wiśnie bez pestek).Krem śmietankowy - 500 ml kremówki, 250 gr serka mascarpone. Polewa - 100 gr gorzkiej czekolady i 2 łyżki masła .
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto chałwowo - wiśniowo - śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka miksując. Mąkę mieszamy z kakao i delikatnie mieszamy z masą białkową . Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia .Pieczemy 30 min w temperaturze 170 st.C.
  • 2. Krem chałwowy - budynie wymieszaj z 200 ml mleka, resztę mleka zagotuj, wlej rozmieszany budyń i ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Masło miksujemy dodając stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu a na koniec pokruszoną chałwę. Miksujemy na jednolitą masę , 1/3 masy odkładamy na bok a do reszty dodajemy odsączone wiśnie, kilka zostawiamy do dekorscji. Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy po łyżce serka mascarpone i delikatnie mieszamy aby połączyć dobrze śmietanę z serkiem.
  • 3. Biszkopt kroimy na 2 blaty nasączamy kompotem, 1 blat dajemy spowrotem do formy na papier i nakładamy krem z wiśniami przykrywamy 2 blatem i nskładamy krem bez wiśni, na krem nakładamy ubitą śmietanę . Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i dekorujemy górę ciasta. Ozdabiamy kremem śmietankowym i wiśieńkami i czekoladowymi ozdobami .

Porady

Do ubijania białek dodaję szczyptę soli lepiej się ubija.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować