Chutney z brusznicy (czerwonej borówki)

4.5 (197 ocen)

  • 30 min

Taki chutney robiłam pierwszy raz i stwierdzam iż do serów i mięsa jest rewelacyjny!

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki jabłek
    2 szklanki brusznicy
    szklanka cebuli (ja dałam ciut mniej)
    1 łyżka imbiru
    1/4 szklanki octu z czerwonego wina
    szczypta soli
    1/4 szklanki cukru brązowego(ja dałam zwykły)

    ja dodałam jeszcze dwie gruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney

Chutney z brusznicy (czerwonej borówki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chutney z brusznicy 1. Borówki przebrać, oczyścić z liści i opłukać. Osączyć na sitku a następnie wrzucić do garnka, dodać imbir, ocet, cukier, sól , jabłka i gruszki pokrojone w kostkę oraz cebulę krojoną w drobną kosteczkę.
  • Chutney z brusznicy 2. Gotować wszystko do miękkości wszystkich składników. Gdy całość jest już wystarczająco gęsta i nabierze ładnego kolorku, przekładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i gorące odwracać do góry dnem.

Porady

Ja dodatkowo pasteryzowałam dla pewności zamknięcia słoiczków ok 5 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować