CHUTNEY Z BIAŁEJ CEBULI, Z RODZYNKAMI I CHILI.

4.48 (149 ocen)

Jako gotująca z grupy organizatorów imprezy, gdzie odbył konkurs na potrawyz kraju,reprezentowane prze teamy, zostałam przydzielona do przygotowania czegoś iście indyjskiego.

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
    1,5 szklanki soku pomarańczowego
    1 papryczka chili
    spora garść rodzynek
    3/4 szklanki cukru
    łyżka soli
    łyżeczka z czubkiem mielonej kolendry
    3 ziarnka pieprzu
    3 ziarnka ziela angielskiego
    łyżeczka suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chutney z białej cebuli, z rodzynkami i chili. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieram, kroję na półtalarki. Podsmażam na odrobinie masła, aby się zeszkliła.
  • 2. Papryczkę oczyszczam z pestek i kroję na bardzo drobną kosteczkę. Dodaję do cebuli,
    dorzucam rodzynki i całość zalewam sokiem pomarańczowym tak, by zakrył cebulę
    (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele,
    tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła.
  • 3. Następnie gotujemy bez pokrywki, aby zredukować płyn do minimum. Chutney musi być
    gęsty i aromatyczny.

Porady

Jeśli chcemy go przechowywać bądź zostawić na później, gorący chutney przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i odstawić do góry dnem, do wystudzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować