Chutney z czerwonych porzeczek

4.5 (182 ocen)

  • Dla 8 osób

Chutney to gęsty sos z owoców i warzyw używany w kuchni indyjskiej. Sporządza się go z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli,musztardy, octu.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • - 1 kg czerwonych porzeczek
    - 10 łyżek cukru
    - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    - 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
    - 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu
    - 3 ziarenka ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu
    - 3 mini papryczki chili peperonchili rozgniecione w moździeżu
    - 1 łyżka czerwonego octu winnego
    - szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Chutney z czerwonych porzeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki myjemy, oczyszczamy z szypułek, umieszczamy w garnku o dość grubym dnie. Dodajemy do porzeczek cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, porzeczki nie powinny się zbytnio rozpaść. Gdy widzimy, że płyn się redukuje przekładamy gorący chutney do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy słoiczki, ustawiamy je odwrócone do góry dnem, aż wystygną. Nie wymagają pasteryzacji. Ale jeśli mamy obawy, to wkładamy słoiczki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy gorącą wodę, pasteryzujemy na małym ogniu 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować