Chutney paprykowy z chilli

0 (0 ocen)

Pyszny domowy chutney paprykowy z dodatkiem chilli. Samodzielnie możemy regulować ostrość dodając bądź ujmując papryczek chilli

Składniki:

  • olej rzepakowy
    150 ml octu balsamicznego
    70 g cukru białego
    8 papryczek chilli ( małych)
    1 kg czerwonej papryki ( ok 8 sztuk)
    1 gałązka rozmarynu
    2 większe czerwone cebule
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Chutney

Chutney paprykowy z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki i papryczki chilli umyj osusz i wyłóż na ruszcie i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz je przez ok 40 min ( powinny pojawić się czarne plamy na paprykach)
  • 2. Po tym czasie ułóż papryki w misce i owiń je folią. Pozostaw je aż trochę ostygną - do momentu gdy można swobodnie utrzymać je w dłoni.
    Z papryk zdejmij skórę i usuń gniazda.
    Z papryczek chilli rozetnij je wzdłuż jednego boku, wyciągnij pestki i delikatnie zeskrobc ostrym nożem miąższ oddzielając go od skórki.
  • 3. Miąższ z papryk pokrój w paski, a miąższ z chilli posiekaj drobno
  • 4. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego.
    Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
    Wrzuć na rozgrzany olej. Dodaj oddzielone z gałązki igiełki rozmarynu.
    Duś na małym ogniu około 20 minut
  • 5. Do cebuli dodaj paprykę i chilli. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż płyn odparuje a chutney będzie miał konsystencję gęstego sosu
  • 6. Chuteny przekładamy do słoika i pasteryzujemy ok 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować