Pyszny domowy chutney paprykowy z dodatkiem chilli. Samodzielnie możemy regulować ostrość dodając bądź ujmując papryczek chilli
Składniki:
olej rzepakowy
150 ml octu balsamicznego
70 g cukru białego
8 papryczek chilli ( małych)
1 kg czerwonej papryki ( ok 8 sztuk)
1 gałązka rozmarynu
2 większe czerwone cebule
Chutney paprykowy z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki i papryczki chilli umyj osusz i wyłóż na ruszcie i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz je przez ok 40 min ( powinny pojawić się czarne plamy na paprykach)
2.Po tym czasie ułóż papryki w misce i owiń je folią. Pozostaw je aż trochę ostygną - do momentu gdy można swobodnie utrzymać je w dłoni.
Z papryk zdejmij skórę i usuń gniazda.
Z papryczek chilli rozetnij je wzdłuż jednego boku, wyciągnij pestki i delikatnie zeskrobc ostrym nożem miąższ oddzielając go od skórki.
3.Miąższ z papryk pokrój w paski, a miąższ z chilli posiekaj drobno
4.Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego.
Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Wrzuć na rozgrzany olej. Dodaj oddzielone z gałązki igiełki rozmarynu.
Duś na małym ogniu około 20 minut
5.Do cebuli dodaj paprykę i chilli. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż płyn odparuje a chutney będzie miał konsystencję gęstego sosu
6.Chuteny przekładamy do słoika i pasteryzujemy ok 10 minut
Komentarze