W takiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D
Składniki:
Składniki na chutney:
ok. 10 śliwek - węgierek
3 świeże figi
1 plasterek świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki porto
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku
szczypta soli
pół łyżeczki suszonego tymianku
Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie dodajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce rozpadną się na mniejsze cząstki (około 20 minut).
2.Następnie dodajemy cukier, suszony tymianek, chili, oraz doprawiamy odrobiną soli. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.Camembert podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach na około 3 minutki. Podajemy z czatnejem, dekorujemy orzechami włoskimi, świeżymi figami, oraz tymiankiem.
Komentarze