Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i orzechami

0 (0 ocen)

W takiej wersji (czyli na ciepło ze słodkimi dodatkami) camembert najlepiej mi smakuje. Postanowiłam wykorzystać najlepsze dobra jesieni i zastosowałam śliwki-węgierki, figi i uwaga.....świeże włoskie orzechy :D

Składniki:

  • Składniki na chutney:
    ok. 10 śliwek - węgierek
    3 świeże figi
    1 plasterek świeżego imbiru
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki porto
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1/2 łyżeczki płatków chili albo chili w proszku
    szczypta soli
    pół łyżeczki suszonego tymianku

    Ponadto:
    1 camembert ( u mnie ziołowy)
    1 świeża figa
    2 orzechy włoskie (świeże)
    parę gałązek świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Chutney

Chutney figowo-śliwkowy podany z ciepłym camembertem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i drylujemy z pestek i kroimy na małe kawałki. Kroimy także figi. Imbir ścieramy na tarce. Siekamy cebulę i czosnek. Wszystko rzucamy do rondla następnie dodajemy porto, ocet balsamiczny i gotujemy aż sos się zredukuje a owoce rozpadną się na mniejsze cząstki (około 20 minut).
  • 2. Następnie dodajemy cukier, suszony tymianek, chili, oraz doprawiamy odrobiną soli. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.Camembert podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach na około 3 minutki. Podajemy z czatnejem, dekorujemy orzechami włoskimi, świeżymi figami, oraz tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Figi Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować