Chutney to świetny dodatek do mięs, kanapek czy serów. Przypomina dżem i w pierwszej chwili po spróbowaniu można mięć takie wrażenie. Jednakże oprócz słodyczy przebija dość wyraźny ostry smak.
Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i w garnku wymieszać z cukrem. Odstawić.
W tym czasie możemy przygotować gruszki i brzoskwinie, obierając je ze skóry i pozbywając się pestek i gniazd nasiennych. Kiedy cebula puści sok, można zacząć podgrzewać na małym ogniu.
2.Po 5-10minutach dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie i gruszki. Chwilę podusić po czym wsypać rodzynki i przyprawy. Czosnek należy dodać rozgnieciony. Dusić, aż chutney będzie gęsty, wlewając pod koniec ocet.
3.Gorący przekładać do czystych słoiczków. Słoiki powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :)
Komentarze