Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Chutney to świetny dodatek do mięs, kanapek czy serów. Przypomina dżem i w pierwszej chwili po spróbowaniu można mięć takie wrażenie. Jednakże oprócz słodyczy przebija dość wyraźny ostry smak.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
    1/2 kg gruszek
    2 cebule
    1 1/2 szklanki brązowego cukru
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pieprzu czarnego
    1 łyżka startego imbiru
    200g rodzynek
    1 szklanka octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Chutney brzoskwiniowo - gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i w garnku wymieszać z cukrem. Odstawić.
    W tym czasie możemy przygotować gruszki i brzoskwinie, obierając je ze skóry i pozbywając się pestek i gniazd nasiennych. Kiedy cebula puści sok, można zacząć podgrzewać na małym ogniu.
  • 2. Po 5-10minutach dorzucić pokrojone w kostkę brzoskwinie i gruszki. Chwilę podusić po czym wsypać rodzynki i przyprawy. Czosnek należy dodać rozgnieciony. Dusić, aż chutney będzie gęsty, wlewając pod koniec ocet.
  • 3. Gorący przekładać do czystych słoiczków. Słoiki powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować