Chrzanowe roladki z szynki w galarecie

4.5 (183 ocen)

Moja wersja zdecydowanie jest dla miłośników wyrazistego chrzanowego smaku, lecz jeśli ktoś preferuje łagodniejszą wersję - wystarczy odrobinę zmodyfikować ilość dodanego chrzanu. Myślę, że jest to jedno z tych dań, które efektownie będzie się prezentować na stołach przy wielu różnych okazjach

Składniki:


  • 200 g szynki konserwowej
    2 l wody
    1 kostka rosołowa
    150 g żelatyny
    100 g serka ricotta
    150 g twarogu naturalnego
    3 łyżki chrzanu
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    do dekoracji : marynowane grzybki, marynowane cebulki, oliwki, pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Chrzanowe roladki z szynki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy żelatynę i całość bardzo dobrze mieszamy. Odstawiamy do czasu aż żelatyna będzie zimna. W międzyczasie przygotowujemy roladki.

    Twaróg mieszamy z ricottą oraz 3 łyżkami chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy żelatyna ostygnie dodajemy 2-3 łyżki do serka. Mieszamy i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie, nakładamy chrzanowy serek na krawędź szynki konserwowej i zwijamy ją w rulonik. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu - najlepiej głębokim - dobrze sprawdza się tu nieduże naczynie żaroodporne lub plastikowe pojemniki do przechowywania żywności. Dekorujemy grzybkami, cebulkami, oliwkami, pomidorkami - lub innymi składnikami, które lubimy :) Wszystko zalewamy zimną zalewą - jeśli korzystamy z głębokiego naczynia - galareta nie musi być tężniejąca. Naczynia z roladkami wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować