Trochę jest przy nim płaczu, może nawet więcej niż trochę, ale co się nie robi dla zdrowotności i tego smaku :) U nas tradycyjnie czynnością tą zajmują się mężczyźni i aż miło popatrzeć jak im to idzie :))
Składniki:
2 duże korzenie chrzanu ok. 1/2 kg
6 łyżek soku z cytryny lub octu
łyżeczka soli
łyżka cukru
2/3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
4 jajka ugotowane na twardo + 2 łyżki gęstej śmietany
3 - 4 średnie ugotowane lub upieczone buraki ćwikłowe
dodatkowo sól, cukier, ocet do doprawienia chrzanów smakowych
1.Korzenie chrzanu namoczyć w zimnej wodzie na całą noc, następnie obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
2.W wodzie rozpuścić sól i cukier, dodać sok z cytryny lub ocet, wymieszać razem z chrzanem.
Całość podzielić na tyle porcji ile chcemy zrobić smaków, u mnie były dwa, więc podzieliłam na pół.
Do jednej porcji dodać buraczki tarte na tej samej tarce, do drugiej jajka przetarte na średnich oczkach i śmietanę.
Mieszanki chrzanowe dobrze wymieszać, doprawić jeszcze do smaku wg własnego uznania i zamknąć w szczelnych słoiczkach.
Komentarze