"Nie jestem głodna, ale coś bym zjadła..." Też macie czasem ochotę coś "pochrupać"? Ciecierzyca pieczona z przyprawami to idealna propozycja. Szybka, zdrowa i pyszna.
20 min
Składniki:
Puszka ciecierzycy w zalewie
trzy łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
ulubione przyprawy (u mnie: papryka słodka, ostra, chili, pieprz ziołowy, sól)
Chrupki z ciecierzycy - karnawałowa zdrowa przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru wody. Czosnek przeciskamy przez praskę (tego takiego dziadka do czosnku..:) ), łączymy z oliwą i przyprawami. Ciecierzycę dokładnie mieszamy z powstałym "sosem" i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok 200 stopni.
Komentarze