Chrupiący kurczak

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo soczysty i chrupiący, bardzo szybki w przygotowaniu.

  • 40 min

Składniki:

  • ćwiartki kurczaka 3
    musztarda 1 słoiczek (ok.200 g)
    masło 1-2 łyżki
    czosnek 2 ząbki
    zioła (np. majeranek)
    bułka tarta
    oliwa z oliwek

Chrupiący kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robienie marynaty do chrupiącego kurczaka. 1. Porcje kurczaka umyć, podzielić na pół, osuszyć. Do musztardy dodać rozgnieciony czosnek, zioła, masło i dokładnie wymieszać. Powstałą masą natrzeć mięso. Każdy kawałek panierować w bułce tartej, ułożyć na blasze (ja użyłam naczynia żaroodpornego) skropić oliwą z oliwek i piec przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach C. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i surówką.

Porady

Ostrzejszego smaku nadamy potrawie, mieszając musztardę gruboziarnistą z Dijon (2:1).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy