chrupiący deser chałwowy

4.5 (186 ocen)

  • 15 min

To coś dla wielbicieli chałwy- delikatny deser z prażonymi orzechami, czekoladą i herbatnikami. Prosty, szybki, pyszny. Ogromna dawka kalorii, ale w tym wypadku ich nie liczcie:)

  • 15 min

Składniki:

  • *na 6 pucharków
    Składniki:
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki kremówki
    100 g chałwy
    2 łyżki cukru pudru
    100 g orzechów włoskich
    tabliczka czekolady z kwaśnym dżemem (użyłam żurawinowej)
    6 herbatników
    grejpfrut i mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrupiący deser chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekać, połowę rozłożyć na dnie pucharków. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Chałwę rozgnieść widelcem. Mascarpone krótko zmiksować z chałwą. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać do masy z mascarpone i krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć do pucharków. Na to pokruszyć herbatniki. Wyłożyć resztę masy, posypać pozostałą czekoladą i orzechami. Udekorować grejpfrutem i listkami mięty.

Porady

Smak deseru można przełamać czymś kwaśnym- cząstkami pomarańczy lub powidłami śliwkowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować