Chrupiące paluchy chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z masłem i solą. (Wcześniej odlać z niego 50ml) Odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać i dodać do niej pokruszone drożdże,cukie i 50 ml mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
2.Mleko z dodatkiem masła wymieszać z jajkami i dodać do mąki z drożdżami. Wyrabiać ok 10 minut,aż całość będzie elastyczna i lśniąca.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
3.Z ciasta uformować gruby wałek, spłaszczyć go i wykrawać z niego ukośne paski. Splatać je razem w świderki i obtaczać je w rozmąconym białku i wybranej posypce.
Układać świderki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do napuszenia.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 190st.C przez 15 minut aż się zarumienią. Studzić na kratce. Powinny być chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Smacznego!
Porady
Z ciasta można również formować fikuśne małe (ok 40g-50g) bułeczki!
Komentarze