Chrupiące paluchy chlebowe

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Piękne i pyszne pieczywo do sałatek, zup i przystawek w formie paluchów lub małych bułeczek.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 300g mąki
    15g drożdży świeżych
    60g masła
    125ml letniego mleka
    łyżeczka cukru
    1 jajko+jedno żółtko
    1 łyżeczka soli

    +białko na glazurę

    mak,sezam,sól morska,kminek,czarnuszka – dowolnie do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Chrupiące paluchy chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z masłem i solą. (Wcześniej odlać z niego 50ml) Odstawić do wystudzenia.
    Mąkę przesiać i dodać do niej pokruszone drożdże,cukie i 50 ml mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
  • 2. Mleko z dodatkiem masła wymieszać z jajkami i dodać do mąki z drożdżami. Wyrabiać ok 10 minut,aż całość będzie elastyczna i lśniąca.

    Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Paluchy sałatkowe 3. Z ciasta uformować gruby wałek, spłaszczyć go i wykrawać z niego ukośne paski. Splatać je razem w świderki i obtaczać je w rozmąconym białku i wybranej posypce.
    Układać świderki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do napuszenia.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190st.C przez 15 minut aż się zarumienią. Studzić na kratce. Powinny być chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

    Smacznego!


Porady

Z ciasta można również formować fikuśne małe (ok 40g-50g) bułeczki!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować