Chrupiące skrzydełka kfc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy, osuszamy, dzielimy n 3 części (tą najmniejszą część usuwamy). W osobnej miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki mieszanki przypraw i dzielimy je na trzy części. Pierwszą częścią przypraw nacieramy skrzydełka. Wkładamy do lodówki na 30 min.
2.Do miski wsypujemy: drugą część przypraw, przyprawę d. kurczaka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i olej. Mieszamy i zalewamy skrzydełka marynatą, Mieszamy.
3.Do torebki jednorazowej wsypujemy: mąkę, trzecią część mieszanki przypraw, paprykę, chili, proszek do pieczenia. Mieszamy składniki. Następnie wkładamy po 5 szt. skrzydełek do torebki, zamykamy i mieszamy na różne strony tak, by mięso było w całości pokryty panierką.
4.Następnie wrzucamy do rozgrzanego głębokiego oleju i smażymy na złoty kolor
5.Po usmażeniu wykładamy (na płasko) na blachę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180C. Pieczemy 15 - 20 min.
Podajemy do ziemniaków, frytek lub jako przekąski. Smacznego :)
Porady
Pieczenie w piekarniku sprawi że mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a panierka będzie idealnie chrupiąca.
Komentarze