Chrupiące skrzydełka KFC

4.82 (192 ocen)

  • 60 min

Świeże, soczyste, ręcznie przyrządzane skrzydełka w chrupiącej panierce- bez płatków kukurydzianych !!!

  • 60 min

Składniki:

  • - 1.5 kg skrzydełek z kurczaka
    Mieszanka przypraw:
    - pół opakowania czosnku granulowanego
    - 2 łyżeczki pieprzu
    - 1 łyżeczka papryki słodkiej
    - 3 łyżeczki soli
    - szczypta chili
    Marynata do mięsa:
    - druga część mieszanki przypraw
    - 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (ja użyłam klasycznej)
    - 1/3 szklanki mleka
    - 3 łyżeczki oleju
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Panierka:
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - trzecia część mieszanki przypraw
    - 2 łyżeczki papryki słodkiej
    - 1 łyżeczka chili (opcjonalnie)
    - 1 łyżeczka proszku dopieczenia
    Oraz:
    - 1 duża torebka jednorazowa
Wystaw ocenę:

4.82 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Chrupiące skrzydełka kfc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skrzydełka natarte mieszanką przypraw 1. Skrzydełka myjemy, osuszamy, dzielimy n 3 części (tą najmniejszą część usuwamy). W osobnej miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki mieszanki przypraw i dzielimy je na trzy części. Pierwszą częścią przypraw nacieramy skrzydełka. Wkładamy do lodówki na 30 min.
  • skrzydełka w marynacie 2. Do miski wsypujemy: drugą część przypraw, przyprawę d. kurczaka, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i olej. Mieszamy i zalewamy skrzydełka marynatą, Mieszamy.
  • skrzydełka wkładamy do panierki po 5 szt. 3. Do torebki jednorazowej wsypujemy: mąkę, trzecią część mieszanki przypraw, paprykę, chili, proszek do pieczenia. Mieszamy składniki. Następnie wkładamy po 5 szt. skrzydełek do torebki, zamykamy i mieszamy na różne strony tak, by mięso było w całości pokryty panierką.
  • smażymy w głębokim oleju 4. Następnie wrzucamy do rozgrzanego głębokiego oleju i smażymy na złoty kolor
  • skrzydełka wykładamy na blachę 5. Po usmażeniu wykładamy (na płasko) na blachę wyłożoną folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180C. Pieczemy 15 - 20 min.
    Podajemy do ziemniaków, frytek lub jako przekąski. Smacznego :)

Porady

Pieczenie w piekarniku sprawi że mięso będzie ładnie odchodzić od kości, a panierka będzie idealnie chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować