Chrupiące medaliony z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z piersi myjemy, oczyszczamy i mielimy (możemy też poprosić o zmielenie w sklepie), wkładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki,jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz ser żółty utarty na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku jarzynką (lub solą) , cząbrem oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie wyrabiając mięso.
2.Bułkę tartą mieszamy z płatkami kukurydzianymi. Następnie z mięsa formujemy medaliony, które obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz płatkach wymieszanych z bułką tartą.
3.Gotowe medaliony smażymy na głębokim oleju.
Porady
Pamiętajmy, aby dobrze rozgrzać olej, zanim zaczniemy smażyć mięsko.
Komentarze