Chrupiące medaliony z kurczaka

4.34 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Pyszne kotleciki z kurczaka z dodatkiem sera w bardzo chrupiącej, złocistej panierce.

  • 25 min

Składniki:

  • - 500 g piersi z kurczaka
    - 1 cebula
    - 150 g żółtego sera
    - natka pietruszki
    - 1 jajko
    - 1 ząbek czosnku

    PANIERKA:
    - 3 szklanki płatków kukurydzianych (rozdrobnionych np. przy pomocy wałka do ciasta)
    - 3 łyżki bułki tartej
    - roztrzepane jajko

    sól, pieprz, jarzynka, cząber

    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.34 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Medaliony

Chrupiące medaliony z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z piersi myjemy, oczyszczamy i mielimy (możemy też poprosić o zmielenie w sklepie), wkładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki,jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz ser żółty utarty na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku jarzynką (lub solą) , cząbrem oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie wyrabiając mięso.
  • 2. Bułkę tartą mieszamy z płatkami kukurydzianymi. Następnie z mięsa formujemy medaliony, które obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz płatkach wymieszanych z bułką tartą.
  • 3. Gotowe medaliony smażymy na głębokim oleju.

Porady

Pamiętajmy, aby dobrze rozgrzać olej, zanim zaczniemy smażyć mięsko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Panierka Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować