Chrupiące lekko pikantne kalmary

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zachęcam eksperymentujmy z owocami morza, szczególnie teraz kiedy dostępne są prawie w każdym sklepie i czasami naprawdę za nieduże pieniądze : )

  • 25 min

Składniki:

  • 250 gram tub kalmarów lub krążków z kalmarów
    1 jako
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    panierka
    ½ szklanki bułki tartej
    ½ szklanki mąki krupczatki
    ½ łyżeczki soli
    skorka otarta z ½ cytryny
    ¼ łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżki posiekanej pietruszk

Chrupiące lekko pikantne kalmary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni lub w rondlu (może być i frytkownica ) rozgrzewamy olej. Kalmary oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Lekko oprószamy je solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy panierkę łącząc ze sobą bułkę tartą i mąkę z przyprawami czyli solą, papryką ostrą, posiekaną pietruszką i skórką z cytryny. Jajko rozbijamy na talerzyk i rozkłócimy widelcem. Kalmary obtaczamy w jajku a później w panierce, smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienie tj. około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z ulubionym sosem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy