Zachęcam eksperymentujmy z owocami morza, szczególnie teraz kiedy dostępne są prawie w każdym sklepie i czasami naprawdę za nieduże pieniądze : )
25 min
Składniki:
250 gram tub kalmarów lub krążków z kalmarów
1 jako
sól, pieprz
olej do smażenia
panierka
½ szklanki bułki tartej
½ szklanki mąki krupczatki
½ łyżeczki soli
skorka otarta z ½ cytryny
¼ łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki posiekanej pietruszk
Chrupiące lekko pikantne kalmary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na głębokiej patelni lub w rondlu (może być i frytkownica ) rozgrzewamy olej. Kalmary oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Lekko oprószamy je solą i pieprzem. W miseczce przygotowujemy panierkę łącząc ze sobą bułkę tartą i mąkę z przyprawami czyli solą, papryką ostrą, posiekaną pietruszką i skórką z cytryny. Jajko rozbijamy na talerzyk i rozkłócimy widelcem. Kalmary obtaczamy w jajku a później w panierce, smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienie tj. około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kalmary odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i serwujemy z ulubionym sosem
Komentarze