CHRUPIĄCE KROKIETY Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Krokiety są chrupiące i bardzo smaczne.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 4 jajka
    • 300 ml mleka
    • 20 dag mąki
    • 2 łyżki oleju, sól

    Farsz:
    • 50 dag pieczarek
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula
    • 1 papryka czerwona
    • Sól, pieprz

    Panierka:
    • 2 jajka
    • ok. 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiące krokiety z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z mlekiem, stopniowo dodawać mąkę, na koniec posolić. Przygotować gładkie ciasto. Patelnię posmarować olejem, wlewać na nią po porcji ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  • 2. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać na patelni i poddusić pieczarki razem z papryką i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Na naleśniki nakładać po porcji farszu i dobrze je zwinąć. Zanurzać je w rozkłóconych jajkach (doprawionych do smaku solą i pieprzem) a następnie panierować w lekko pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • 4. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krokiety na złoty kolor z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.33 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Krokiety z kiełbasą pieczarkami i papryką

To może cię zainteresować