Chrupiące klopsy z kaszą jaglaną i kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Szybki i prosty sposób na przyrządzenie najzdrowszej z kasz.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
    100 g kalafiora
    1/2 szklanki kaszy jaglanej błyskawicznej
    2 cebule
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, majeranek
    olej do smażenia

Chrupiące klopsy z kaszą jaglaną i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s5ha61 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce umieszczamy mięso mielone, cebulę, bułkę tartą, jaja, przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • image-1nvrtm6 2. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, blanszujemy. Odcedzone warzywa dodajemy do masy, krótko mieszamy silikonową łopatką.
  • image-0wawyvg 3. Formujemy klopsy. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami z wody i gotowaną marchewką.

Porady

Aby masa nie kleiła się do rąk należy zwilżyć dłonie wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy