CHRUPIĄCE KĄSKI Z DROBIU

0 (0 ocen)

Cały sekret tego dania tkwi w marynacie z dodatkiem mieszanki 12 ziół,które sama przygotowałam. /zioła kupiłam/

Składniki:


  • ZESTAW ZIÓŁ

    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1 łyżeczka skórki cytrynowej suszonej
    1/4 łyżeczki kolendry mielonej
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki cary
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki bazylii
    1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    szczypta kurkumy
    1 łyżeczka cukru pudru

    1 pierś z kurczaka - filet
    3/4 szklanki mleka
    1 szk. płatków kukurydzianych
    Do panierki
    1 szklanka płatków kukurydzianych zwykłe
    1/2 szk. mąki
    1 łyżka kartoflanki
    1 łyżeczka cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szk. płatków kukurydzianych

Chrupiące kąski z drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chrupiące kąski z drobiu 1. Wszystkie zioła dokładnie wymieszać. Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.









    .

  • chrupiące kąski z drobiu 2.
    Do mleka wsypać 3 łyżeczki mieszanki ziół,pokruszone
    płatki kukurydziane,włożyć mięso,wymieszać i wstawić na 1
    godz.do lodówki.
  • chrupiące kąski z drobiu 3. Na talerzu wymieszać składniki panierki,obtaczać zamarynowane
    mięso,
  • chrupiące kąski z drobiu 4.
    Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.Po upieczeniu
    odsączyć na papierowym ręczniku.Podawać gorące z frytkami i
    ulubioną surówką i sosem.

Porady

Mieszankę ziół można przygotować wcześniej i używać jej do przyprawiania różnych dań mięsnych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy