Chrupiące dewolaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, starannie osuszamy
papierowym ręcznikiem
kuchennym. Lekko rozbijamy
tłuczkiem (tłuczek często moczymy
w zimnej wodzie, aby nie
przywierał do mięsa).
2.Filety formujemy nożem na
kształt liścia, oprószamy z obu stron solą i pieprzem i wkładamy
na co najmniej 3 godziny
do lodówki.
3.Na jeden talerz wsypujemy
mąkę, na drugi – bułkę tartą.
Do miseczki wbijamy jajko
i rozkłócamy. Kotlety panierujemy
kolejno w mące, jajku
i bułce tartej.
4.Dewolaje układamy na tacce
aluminiowej i pieczemy na
rozgrzanym ruszcie po ok.
10 minut z obu stron.
5.Na każdym kotlecie kładziemy
odrobinę masła i pozostawiamy
na ruszcie do momentu,
aż masło się roztopi i wsiąknie
w mięso.
6.Podajemy gorące i udekorowane
pokrojonymi w podłużne
plastry konserwowymi ogórkami
i czereśniową papryką.
Komentarze