Chrupiące gofry na oleju rzepakowym

4.51 (171 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne i bardzo chrupiace goferki z bitą śmietaną i owocami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka wody (może być gazowana)
    1/2 szklanki cukru pudru
    2-3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dodatki: u mnie bita śmietana ( ok 700 ml śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogrona
Wystaw ocenę:

4.51 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Chrupiące gofry na oleju rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać mleko, wodę i olej. Dodać cukier,sól i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Czasu nie podaję bo to zależy od sprzętu. Gofry wystudzić i zajadać z dowolnymi dodatkami. U mnie znany duet bita śmietana i owoce. Z podanych składników wychodzi mi ok 12-14 gofrów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować