Chrupiące gofry cynamonowe

4.5 (174 ocen)

  • 25 min

.... bo gofry nie muszą być takie zwyczajne !

  • 25 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    2 jajka
    1/2 szkl. cukru
    1/3 kostki margaryny ( około 80 dag )
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    woda

    dodatkowo:
    cukier puder
    sos owocowo-korzenny lub dżem
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Chrupiące gofry cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić, odstawić do ostygnięcia.
    Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • 2. Do mąki dodać żółtka, cukier, zimną rozpuszczoną margarynę oraz wodę. Wodę dolewamy stopniowo, miksując - do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
    W zależności od mąki, jej chłonności będzie to około 1,5-2 szklanek wody.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Do ciasta gofrowego, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

    Smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy, aż nabiorą złocistego koloru. Upieczone gofry odkładać na siatkę, nigdy na talerz - gdyż zawilgotnieją od pary i już nie będą chrupiące !
  • 4. Gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować owocowym sosem/dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować