Chrupiące bezy

4.46 (158 ocen)

  • 3 godz.

Bezy to smaki mojego dzieciństwa. Piekłam je wiele razy ale to nie było to. Zawsze coś im brakowało, albo za długo je suszyłam albo temperatura za mocna. Te bezy są takie jak lubię śnieżne, w środku lekko ciągnące. Można je przechowywać tydzień albo dłużej.

  • 3 godz.

Składniki:


  • 4 białka wielkość M
    220 g cukier kryształ
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Chrupiące bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka wyjmuje wcześniej z lodówki dobrze jak będą miały temperaturę pokojową ale zimne też da się ubić. Dodaję szczyptę soli do nich i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru. Dodanie od razu całego cukru spowoduje że bezy się nie ubiją. Dodajemy w odstępach cukier. Miksuję na najwyższych obrotach około 40 minut do momentu aż cukier rozpuści się, beza będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję sok z cytryny, mąkę i cały czas miksuję do połączenia składników. Bezę przekładam do worka cukierniczego i nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia. Zachować należy odstępy bo beziki trochę urosną. Piekarnik rozgrzewam temp 120 stopni termoobieg. Wkładam dwie blaszki od razu, i piekę 20 minut po czym zmniejszam temp do 100 stopni termoobieg i piekę dalej 40 minut. Bezy powinny być z wierzchu suche, a w środku dojdą podczas suszenia. Po tym czasie uchylam drzwiczki piekarnika i susze je dalej dwie godziny albo zastawiam na noc. Moje bezy są w środku ciągnące. Jeżeli chcemy wysuszone całkiem trzymamy je dłużej 10 minut w piekarniku. Zbyt długie ich pieczenie powoduje że potem się kruszą i łamią o czym się przekonałam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować