Chrupiąca pierś z kurczaka w pikantnym cieście

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ulubione danie mojego narzeczonego.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka: 1 sztuka
    PANIERKA:
    - mąka tortowa przesiana: 150 gramów
    - sezam prażony: 3 łyżki
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - curry: 1 łyżeczka
    - papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia (płaska): 1 łyżeczka
    - zimna woda (tyle aby stworzyła gęste ciasto): 100 mililitrów
    - sól,pieprz kolorowy: 0.5 łyżeczki
    - olej do smażenia: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiąca pierś z kurczaka w pikantnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy,oczyszczamy z błon, kroimy na pół, lekko rozbijamy po czym przyprawiamy solą, pieprzem, jeśli lubimy dodajemy też zmiażdżonego czosnku, 2 ząbki powinny wystarczyć. Odstawiamy na 10 minut do lodówki.
  • 2. Przyprawy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Po czym wlewamy tyle wody aby uzyskać gęste ciasto, ok 100 ml.
  • 3. Obtaczamy kurczaka w cieście i smażymy na gorącym tłuszczu, z dwóch stron, aż nabierze ładnego koloru, dla pewności możemy sprawdzić patyczkiem czy piersi upiekły się w środku. Podajemy z pikantną sałatką, u mnie marynowane słodko pikantne czosnkowe ogóreczki.
  • Chrupiąca pierś z kurczaka w pikantnym cieście 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować