Chrupiąca pizza z pieczarkami i szynką

4.94 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne chrupiące ciasto :) Z tego przepisu w końcu pizza mi się udała :) Kiedyś robiłam z innych przepisów ciasto i zawsze była twarda. Ta jest chrupiąca po bokach ,mięciutka w środku :) W połączeniu z aromatycznym sosem z pomidorów smakuje wyśmienicie:)

Składniki:

  • ciasto:

    2,5 szklanki mąki
    50 g drożdży
    1 szklanka letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy

    sos pomidorowy:

    1 puszka pomidorów
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    odrobina cukru
    garść świeżej bazylii

    dodatki :

    ok. 20 sztuk pieczarek
    10 plastrów szynki
    1 garście startego żółtego sera
    1 kulka sera mozzarella


Wystaw ocenę:

4.94 (159 ocen)

Chrupiąca pizza z pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza 1. Drożdże wymieszać z cukrem i letnią wodą.Dodać mąkę,sól i oliwę. Połączyć składniki dokładnie razem i wyrobić ciasto. Odstawić pod ścierką na godzinę do wyrośnięcia.
    Pomidory zmiksować blenderem. Dodać koncentrat ,zioła i cukier. Wlać na patelnię i dusić aż sos zgęstnieje.
    Z wyrośniętego ciasta uformować kulę i dłonią utworzyć 1 duży placek lub kilka mniejszych. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Ułożyć szynkę, starty żółty ser i pokrojoną w plastry mozzarellę , na wierzch ułożyć pokrojone w plastry i obrane pieczarki.

    Pizzę ułożyć na kratce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Piątek 25.07.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=40

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować