Chrupiąca szarlotka z konfiturą

0 (0 ocen)

Pyszna chrupiąca szarlotka o malinowym posmaku

Składniki:

  • Składniki:
    1i1/2 szkl. mąki,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szkl. migdałów,
    4 jajka,
    2/3 szkl. cukru,
    20 dag margaryny Palmy z murzynkiem,
    1/2 łyżeczki olejku waniliowego,
    1 kg jabłek.

    Dodatkowo:
    1i1/2 szkl. płatków kukurydzianych,
    1/2 szkl. cukru,
    łyżka margaryny Palmy z murzynkiem,
    2 łyżki śmietany 12%,
    4 czubate łyżki konfitury z malin.

Chrupiąca szarlotka z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie zmielić w blenderze. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Margarynę stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, aromat oraz sypkie produkty. Przełożyć do tortownicy o śr. 27cm.
  • 2. Na wierzchu ułożyć plasterki obranych jabłek. Piec ok. 40 min w temp. 180st.
  • 3. Margarynę stopić wraz z cukrem i śmietaną. Dodać płatki. Wierzch ciasta posmarować konfiturą, rozłożyć masę z płatków. Piec jeszcze ok. 25 min w temp. 180st.



Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy