Jeśli ktoś lubi kalafior, to ta sałatka na pewno mu posmakuje. Bardzo chrupiąca, sycąca i pożywna. Polecam!
Składniki:
pół kalafiora
2 jajka
3-4 małe ogórki konserwowe
po pół papryki czerwonej i zielonej
kawałek białej części pora
mały kubek jogurtu naturalnego (200g)
2 ząbki czosnku
łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz
Chrupiąca sałatka z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora podzielić na malutkie różyczki i ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Ostudzić.
2.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i pokroić w pół plasterki. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Pora pokroić w pół talarki a ogórki w plasterki.
3.Sos: jogurt wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić i popieprzyć do smaku.
4.Wszystkie składniki na sałatkę przełożyć do naczynia i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Polać sosem i posypać posiekanym koperkiem. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać. Smacznego!
Komentarze