Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
(Powinno być zarumienione.)
Następnie kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć do większej miski.
2.Na tej samej patelni przygotować grzanki.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie pozostałego (po kurczaku) oleju.
(Na małym ogniu, aby grzanki były złote i wysuszone.)
3.W międzyczasie ugotować fasolkę (w osolonej wodzie; al dente) oraz jajka - na twardo.
Fasolkę pokroić na 3-4 części, a jajka z papryką w drobną kostkę.
4.Wszystkie składniki dodać do kurczaka i połączyć ze szczypiorem oraz majonezem.
Sałatkę doprawić do smaku i schłodzić w lodówce.
5.Przed podaniem (*) wymieszać z pestkami i posypać grzankami.
Porady
(*) Jeśli wcześniej dodamy pestki - staną się miękkie i nie będą chrupiące. Chyba, że ktoś takie lubi. Nasiona powinny być uprażone.
Komentarze